logo-bh

Maak een afspraak:

020 - 30 500 30

Kapselcontractuur en/of prothesewissel

Het lichaam vormt altijd een dun laagje bindweefsel om de borstprothese. Dat noemen we het kapsel. Dat kapsel kan in de loop van de tijd hard en dik worden en het trekt zich dan samen, om de prothese heen. Daardoor kan de borst hard en pijnlijk aanvoelen en eventueel vervormen. In die gevallen is er een corrigerende operatie nodig. Daarbij kan ook de prothese vervangen worden.

Ook kan het zijn dat u uw prothese wilt laten wisselen, omdat uw borsten in de loop der tijd veranderd zijn. Dat gebeurt namelijk óók als u protheses heeft. U kunt ze dan laten vervangen en kiezen voor dezelfde of voor een andere model of volume.

Vóór de ingreep

Tijdens het intakegesprek bespreken we uw vraag, de mogelijke oplossingen, de eventuele risico´s en het eindresultaat dat u mag verwachten. We gaan in op uw algemene gezondheidstoestand en u krijgt uitleg over de ingreep.

Kiest u voor een nieuwe prothese, dan past u tijdens het consult verschillende maten pasprothesen. Zo kunt u zien welke vorm en maat het beste bij u past.

We nemen de maten van uw borsten op en we maken voor-foto´s. Die helpen mij bij het verdere behandelplan en we kunnen na de ingreep het verschil goed zien tussen vóór en na.

Hoe gaat een kapselcontractuur en/of prothesewissel?

• U krijgt een algehele narcose.
• De kapselcontractuur kunnen we op twee manieren behandelen.
1. We snijden het kapsel in, zodat deze de prothese niet meer samentrekt.
2. We verwijderen het kapsel en we wisselen de prothese óf we verwijderen de prothese en plaatsen geen nieuwe terug. In dat geval kunnen we eventueel de borst met eigen (vet)weefsel vormen.

De keuze voor de behandelmethode hebben we tijdens de intake besproken.
• We sluiten de wonden met oplosbare hechtingen. Die hoeft u dus niet later te laten verwijderen.
• Over de wondjes komen hechtpleisters en een verband. Daarna krijgt u een bh aan.

Nazorg en herstel

U mag het medisch centrum ongeveer vier uur na de ingreep verlaten. De volgende dag kunt u weer douchen.

De pijn is meestal vergelijkbaar met spierpijn. U krijgt eventueel een recept mee voor pijnstillers, maar meestal is paracetamol voldoende. Uw borsten voelen de eerste dagen pijnlijk en gespannen aan. Dat is normaal, net als eventuele blauwe plekken. Dit verdwijnt na een paar dagen.

Vermijd de eerste zes weken intensieve beweging en zwaar tillen. Bewegingen die geen pijn doen staan uw herstel niet in de weg.

Het gevoel in de tepels kan veranderen. Ze kunnen minder gevoelig óf juist extra gevoelig zijn. Dat is normaal en meestal herstelt het na een paar maanden.

We raden aan om de eerste zes weken dag en nacht een sport-bh te dragen.

Na anderhalve week kunt u meestal de normale werkzaamheden weer doen, tenzij u lichamelijk zwaar werk hebt.

Risico's en complicaties

Elke ingreep kent risico´s. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nabloeding of infectie. Bij de correctie van een kapselcontractuur en/of prothesewissel is er ook een kleine kans op andere complicaties, zoals
• het (na langere tijd) opnieuw ontstaan van een kapselcontractuur
• het scheuren van de prothese
• verandering van gevoel in de tepel of de huid

Vrouwen met een borstprothese hebben een verhoogde kans op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, die BIA-ALCL heet. Gelukkig komt dit heel weinig voor en áls het ontstaat, dan geneest zo´n 95% na behandeling.
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat van de 35.000 vrouwen met een borstprothese en een leeftijd van 50 jaar, één vrouw BIA ALCL ontwikkelt. Bij 75-jarige vrouwen gaat het om 5 op de 35.000. Hoe langer de onderzoekers deze groep volgen en hoe hoger de leeftijd van de vrouw, hoe groter de kans dat zij BIA-ALCL tegenkomen.

Het plaatsen van een prothese kan andere complicaties geven. Die leest u op de pagina over borstvergroting.

Wat kost de correctie van een kapselcontractuur en/of prothesewissel?

U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.