logo-bh

Maak een afspraak:

020 - 30 500 30

Buikwandcorrectie

Met een buikwandcorrectie corrigeren we de buik, die door gewichtsschommelingen, zwangerschap of veroudering is gaan hangen. Als het nodig is, dan maken we tijdens de operatie ook de buikspieren wat strakker.

Is er alleen sprake van te veel buikvet, dat niet weggaat met een dieet en is er sprake van een goede kwaliteit van de huid, dan is liposuctie misschien een betere optie. En in sommige gevallen combineren we de genoemde mogelijkheden tijdens één operatie. Met andere woorden: voor elk probleem is er wel een oplossing.

Vóór de ingreep

Tijdens het intakegesprek bespreken we uw vraag, de mogelijke oplossingen, de eventuele risico´s en het eindresultaat dat u mag verwachten. We gaan in op uw algemene gezondheidstoestand en u krijgt uitleg over de ingreep.

Tijdens de intake bespreken we ook uw gewicht. Voor een optimaal eindresultaat is het belangrijk dat u tijdens de ingreep op uw streefgewicht bent. En als u rookt, dan adviseren we om hier minimaal vier weken vóór de ingreep mee te stoppen. Roken vernauwt de bloedvaten en dat belemmert een goede en mooie wondgenezing. Dat is erg belangrijk, want het wondoppervlak is bij een buikwandcorrectie relatief groot.

Hoe gaat een buikwandcorrectie?

• Vóór de operatie tekenen we de buik af.
• U krijgt een algehele narcose.
• Er zijn meerdere manieren om een buikwandcorrectie uit te voeren. Tijdens de intake bepalen we welke operatietechniek uw probleem het beste verhelpt.
1. De minibuikwandcorrectie. Hierbij corrigeren we alleen het deel van de buik onder de navel. Hierbij wordt de navel ook niet losgemaakt van zijn omgeving. Het litteken is relatief kleiner dan bij onderstaande buikwandcorrecties.
2. Een algemene buikwandcorrectie. Bij deze correctie maken we de gehele buikhuid los tot aan de ribbenboog en maken we ook de navel los. De navel hechten we vervolgens in een nieuwe opening in de huid. U heeft een horizontaal litteken net boven de schaamstreek en rondom de navel. Eventueel wordt tijdens deze ingreep ook de buikwand en/of buikspieren strakker gemaakt (reven). Dit wordt dan een uitgebreide buikwandcorrectie genoemd.
3. Een Fleur de Lis buikwandcorrectie. Deze ingreep voeren we uit als er veel huid moet worden verwijderd. Dit kan bijvoorbeeld zijn ontstaan na fors gewichtsverlies na een gastric bypass operatie. Naast het horizontale litteken krijgt u ook een verticaal verlopend litteken. Afhankelijk van de hoeveelheid te verwijderen huid, verloopt dit litteken tot aan de navel of nog een stuk boven de navel.

• Na de operatie plaatsen we drains om het wondvocht en bloed af te voeren.
• We sluiten de wond met oplosbare hechtingen. Die hoeft u dus niet later te laten verwijderen.
• Over de wond komen hechtpleisters en daarover leggen we een compressieband aan, dat het operatiegebied stevig ondersteunt en in vorm houdt.

Nazorg en herstel

U verlaat het medisch centrum de volgende dag. Zorg ervoor dat er iemand met u mee reist.

De pijn is vergelijkbaar met flinke spierpijn indien de buikwand strakker is gemaakt. Indien dit niet gedaan is, vallen de pijnklachten meestal erg mee. Zo nodig krijg u een recept mee voor pijnstillers, maar meestal is paracetamol voldoende. De eerste dagen kan er nog wat vocht of bloed uit de wondjes lekken. Dat is normaal, net als zwelling, blauwe plekken en een strak gevoel. Dit trekt binnen een aantal weken tot maanden weg.

We raden aan om de compressieband de eerste vier weken dag en nacht te dragen, zodat de huid weer mooi op de onderlaag komt te liggen. Bij het douchen mag de band even af.

Na ongeveer een week kunt u weer werken, afhankelijk van uw beroep. Tijdens de eerste zes weken raden we intensieve lichamelijke inspanning en zwaar tillen af.

Het litteken kan de eerste tijd rood zijn en wat steken. Dat wordt vanzelf minder. Na één tot anderhalf jaar ziet u het definitieve litteken.

Risico's en complicaties

Elke ingreep kent risico´s. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nabloeding of infectie. Bij een buikwandcorrectie kunnen ook andere complicaties optreden, zoals
• wonddehiscentie (de wondranden sluiten niet mooi op elkaar aan)
• seroom (vochtophoping bij het litteken)
• hematoom (bloeduitstorting)
• navelnecrose (het afsterven van de navel)
• vetnecrose (het afsterven van vetweefsel)
• gevoelsstoornissen van de huid

Het is ook mogelijk dat de huid aan de uiteinden van het litteken iets opstaan. We noemen dat dogears. Vaak trekken deze naar verloop van tijd vanzelf weg, maar mocht dit niet zo zijn dan kunnen we dat later onder plaatselijke verdoving alsnog corrigeren.

Wat kost een buikwandcorrectie?

U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.