logo-bh

Maak een afspraak:

020 - 30 500 30

Oorcorrectie

Afstaande oren of ‘flaporen’ ontstaan door een afwijkende vorm van het kraakbeen van de oorschelp. Veel mensen vinden dat zó vervelend, dat ze voor een oorcorrectie kiezen. We voeren deze ingreep in het ziekenhuis uit vanaf een leeftijd van 6 jaar, maar in het Boerhaave Medisch Centrum alleen vanaf 18 jaar.

Vóór de ingreep

Tijdens het intakegesprek bespreken we uw vraag, de mogelijke oplossingen, de eventuele risico´s en het eindresultaat dat u mag verwachten. We gaan in op uw algemene gezondheidstoestand en u krijgt uitleg over de oorcorrectie.

Natuurlijk maken we ook voor-foto´s. Die helpen mij bij het verdere behandelplan en we kunnen na de ingreep het verschil goed zien tussen vóór en na.

Hoe gaat een oorcorrectie?

· U krijgt een lokale verdoving, maar u kunt ook kiezen voor algehele narcose.

· Via een snee aan de achterkant van het oor geven we het kraakbeen een andere vorm en corrigeren we ook de stand, zodat het oor meer tegen het hoofd aan komt te liggen. Daardoor blijft er wat huid achter het oor over. Dat halen we weg.

· We hechten de wond met oplosbare hechtingen. Die hoeft u later niet te laten verwijderen. Daarna krijgt u een stevig hoofdverband.

Nazorg en herstel

Heeft u een plaatselijke verdoving gehad, dan kunt u kort na de ingreep weer naar huis.

Na een narcose verlaat u het medisch centrum in de loop van de dag als u zich weer goed voelt. Zo nodig geven we een recept mee voor pijnstillers, meestal is paracetamol voldoende.

U draagt een elastische band gedurende de eerste twee weken dag en nacht dragen. Na een week komt u terug voor controle. Na twee weken draagt u de elastische band gedurende 4 weken alleen ’s nachts.

Het herstel na een oorcorrectie duurt meestal één tot twee weken. De littekens zijn in het begin nog wat rood of dik. Dat is normaal. Er staat wel wat spanning op de wond. Daarom is het belangrijk om contactsporten de eerste zes weken na de operatie te vermijden. Zo voorkomt u dat het litteken verbreed of de wond deels opengaat.

Risico's en complicaties

Elke ingreep, hoe klein ook, heeft risico´s. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nabloeding of infectie. Bij een correctie van het oor kunnen er ook andere complicaties optreden. Daarbij kunt u denken aan asymmetrie (het linker- en rechteroor zijn niet precies gelijk) of aan wonddehiscentie (wondranden die niet mooi op elkaar aansluiten). Ook is het mogelijk dat de oren weer (gedeeltelijk) in hun oude stand gaan staan.

Wat kost een oorcorrectie?

U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.