logo-bh

Maak een afspraak:

020 - 30 500 30

Borstvergroting

Een borstvergroting is de meest uitgevoerde cosmetische behandeling. Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen. Misschien heeft u kleinere borsten dan u wilt of zijn uw borsten veranderd na een zwangerschap, gewichtsverlies of ziekte. Ook kunnen er aangeboren afwijkingen van de borst zijn, zoals tubulaire- of asymmetrische borsten. In de situaties die hierboven staan kunnen we één of beide borsten corrigeren met een borstvergroting.

Vóór de ingreep

Tijdens het intakegesprek bespreken we uw vraag, de mogelijke oplossingen, de eventuele risico´s en het eindresultaat dat u mag verwachten. We gaan in op uw algemene gezondheidstoestand en u krijgt uitleg over de borstvergroting.

We bespreken

· welke prothese het beste bij u past (rond of druppelvormig en het volume)

· waar we de prothese plaatsen (voor, achter of gedeeltelijk onder de borstspier)

· waar het litteken komt (in de oksel, rond de tepel of in de borstplooi)

Meestal gebruiken we bij een borstvergroting siliconenprotheses. In sommige gevallen is het ook mogelijk om het gewenste resultaat met lipofilling te bereiken. Daarbij maken we gebruik van eigen vetweefsel.

Tijdens het intakegesprek past u diverse voorbeeldprothesen, zodat u kunt zien en voelen welke vorm en volume het beste bij u passen. De keuze is ook afhankelijk van uw huidige maten. Daarom meten we uw borsten op en we maken voor-foto´s om de oorspronkelijke situatie goed vast te leggen. Zo ziet u na afloop het verschil ook goed. De passessie geeft u een reëel beeld van de mogelijkheden en het eindresultaat.

Hoe gaat een borstvergroting?

· We voeren de ingreep uit onder volledige narcose.

· Uw borsten worden vergroot volgens de afgesproken methode.

· We sluiten de wond met oplosbare hechtingen. Die hoeft u dus niet later te laten verwijderen.

· Ten slotte dekken we de wondjes af met pleisters en u krijgt een sport-bh aan.

Nazorg en herstel

U verlaat het medisch centrum ongeveer vier uur na de ingreep en u mag die dag kort douchen.

De pijn is afhankelijk van de behandelmethode. Als we de prothese deels onder de borstspier plaatsen, dan brengen we ook wat plaatselijke verdoving in. Desondanks kunt u wat drukkende pijn voelen. Als de verdoving is uitgewerkt, dan is de pijn vergelijkbaar met forse spierpijn. Daarvoor is paracetamol meestal afdoende.

Uw borsten voelen de eerste tijd nog wat strak en gespannen aan en u kunt wat last hebben van zwelling en bloeduitstortingen. Dat trekt in de loop van de komende weken vanzelf weg.

We adviseren om de eerste maand na de operatie dag en nacht een ondersteunende sport-bh te dragen.

Vermijd de eerste zes weken intensieve inspanning en zwaar tillen. Het is ook belangrijk dat u geen armbewegingen maakt, waarbij de arm hoger dan de schouder komt. Lichte beweging staat uw herstel niet in de weg. Na ongeveer een week kunt u meestal de normale werkzaamheden weer doen, tenzij u lichamelijk zwaar werk hebt.

Het gevoel in de tepels kan veranderen. Ze kunnen minder gevoelig óf juist extra gevoelig zijn. Dat is normaal en meestal herstelt het na een paar maanden.

Risico's en complicaties

Elke ingreep kent risico´s. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nabloeding of infectie. Bij een borstvergroting kunnen er ook (op de langere termijn) andere complicaties optreden, bijvoorbeeld een kapselcontractuur. Het lichaam vormt zelf een laagje bindweefsel om de prothese. Dat noemen we het kapsel. Dat laagje is normaal gesproken dun en soepel. Na verloop van tijd kan het dikker, harder en stugger worden. Het kapsel trekt samen om de prothese (kapselcontractuur). Het gevolg is dat de borst pijnlijk aanvoelt of vervormt. In dat geval kan er een corrigerende operatie nodig zijn.

Complicaties die minder vaak voorkomen zijn bijvoorbeeld een scheurtje in het implantaat (een lekkende prothese), rimpeling van het implantaat of een veranderd gevoel in de tepel of in de huid.

Vrouwen met een borstprothese hebben een verhoogde kans op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, die BIA-ALCL heet. Gelukkig komt dit heel weinig voor en áls het ontstaat, dan geneest zo´n 95% na behandeling.
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat van de 35.000 vrouwen met een borstprothese en een leeftijd van 50 jaar, één vrouw BIA-ALCL ontwikkelt. Bij 75-jarige vrouwen gaat het om 5 op de 35.000. Hoe langer de onderzoekers deze groep volgen en hoe hoger de leeftijd van de vrouw, hoe groter de kans dat zij BIA-ALCL tegenkomen.

Tijdens de intake bespreken we uw vragen en de mogelijke twijfels. We raden u aan om de chirurgische bijsluiter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie te lezen. Daarna kunt u de voors en tegens tegen elkaar af te wegen en een weloverwogen besluit nemen.

Wat kost een borstvergroting?

U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.

Een borstvergroting is een cosmetische ingreep, die de ziektekostenverzekering niet vergoedt, tenzij er sprake is van een forse asymmetrie of situatie na borstkanker.