logo-bh

Maak een afspraak:

020 - 30 500 30

Correctie tubulaire borsten

Bij tubulaire of tubuleuze borsten is de plooi onder de borst niet goed gevormd en is er vaak sprake van een soort strakke ring rondom de borstklier. Daardoor krijgt de borst een puntvorm. Dat is een aangeboren afwijking aan één of beide zijden, waarvan de oorzaak niet geheel bekend is. De afwijking varieert van mild tot ernstig afwijkend. De afwijking wordt zichtbaar in de puberteit en het ´anders zijn´ maakt meisjes en vrouwen vaak onzeker. Gelukkig is het probleem via een corrigerende operatie op te lossen.

Vóór de ingreep

Tijdens het intakegesprek bespreken we uw vraag, de mogelijke oplossingen, de eventuele risico´s en het eindresultaat dat u mag verwachten. We gaan in op uw algemene gezondheidstoestand en u krijgt uitleg over de ingreep.

Hoe gaat een correctie van tubulaire borsten?

• U krijgt een algehele narcose.
• Tijdens de ingreep corrigeren we de borstplooi en we verdelen het klierweefsel gelijkmatig over de onderzijde van de borst. Als het nodig is, dan herstellen we ook de vorm en positie van de tepel. En als u dat wilt, dan plaatsen we een prothese. Dat bespreken we al tijdens de intake.
• We sluiten de wonden met oplosbare hechtingen. Die hoeft u dus niet later te laten verwijderen.
• Over de wondjes komen hechtpleisters en een verband. Daarna krijgt u een bh aan.

Nazorg en herstel

Afhankelijk van de techniek van de operatie mag u het medisch centrum dezelfde dag of de dag na de operatie verlaten. Zorg ervoor dat er iemand met u mee reist. De dag na de operatie kunt u douchen.

Uw borsten voelen de eerste dagen pijnlijk en gespannen aan. Dat is normaal, net als eventuele blauwe plekken. U krijgt eventueel een recept mee voor pijnstillers, maar meestal is paracetamol voldoende.

Het gevoel in de tepels kan veranderen. Ze kunnen minder gevoelig óf juist extra gevoelig zijn. Dat is normaal en meestal herstelt het na een paar maanden.

We raden aan om de eerste 6 weken dag en nacht een sport-bh te dragen.

Vermijd de eerste zes weken intensieve beweging en zwaar tillen. Bewegingen die geen pijn doen staan uw herstel niet in de weg.

Na anderhalve week kunt u meestal de normale werkzaamheden weer doen, tenzij u lichamelijk zwaar werk hebt.

Het eindresultaat is na een paar weken goed zichtbaar.

Risico's en complicaties

Elke ingreep kent risico´s. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nabloeding of infectie. Bij de correctie van een tubulaire borst is er een klein risico op verandering van gevoel in de tepel of de huid.

Bij het plaatsen van een prothese zijn er ook andere complicaties mogelijk. Die leest u op de pagina over borstvergroting.

Wat kost de correctie van tubulaire borsten?

U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.

Over het algemeen vergoedt de verzekering deze ingreep niet, omdat het gezien wordt als een cosmetisch probleem. Neem voor de zekerheid even contact op met uw zorgverzekeraar.