logo-bh

Maak een afspraak:

020 - 30 500 30

Bovenooglidcorrectie

Een oudere huid is minder elastisch. Dat geldt ook voor de dunne huid rond de ogen, die met het ouder worden wat verslapt. Het gevolg? U ziet er wat vermoeid uit en mogelijk heeft u een kleiner gezichtsveld, omdat de huid van het ooglid vóór het oog hangt. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze door een luikje kijken en ze hebben moeite om de ogen goed te openen. Daarom trekken ze de wenkbrauwen op, wat spanning in het voorhoofd oplevert. Een bovenooglidcorrectie verhelpt dit probleem. Na de operatie heeft u weer een frisse blik.

Vóór de ingreep

Tijdens het intakegesprek bespreken we uw vraag, de mogelijke oplossingen, de eventuele risico´s en het eindresultaat dat u mag verwachten. We gaan in op uw algemene gezondheidstoestand en u krijgt uitleg over de bovenooglidcorrectie.

Ik onderzoek ook of het spiertje in het bovenooglid goed werkt en ik bekijk de stand van de wenkbrauwen en de bovenste wimperrand. Verder onderzoek ik of alleen de minder stevige huid het probleem veroorzaakt of dat er ook andere factoren een rol spelen.

Natuurlijk maken we ook voor-foto's. Die helpen mij bij het verdere behandelplan en we kunnen na de ingreep het verschil goed zien tussen vóór en na.

Hoe gaat een bovenooglidcorrectie?

· U krijgt een plaatselijke verdoving. Dat lijkt misschien spannend, maar het valt erg mee. Een volledige narcose is dus niet nodig.

· Ik verwijder een klein reepje van de overtollige huid uit het bovenooglid. Vaak is dan het probleem al verholpen.

· Als u ook een verslapt spiertje in het bovenooglid heeft (dat noemen we ptosis), dan is het mogelijk om deze strakker te maken.

· En heeft u ook problemen bij de onderoogleden, dan is een combinatiebehandeling mogelijk. We corrigeren dan zowel de boven- als de onderoogleden. Uiteraard bespreken we dit tijdens het intakegesprek al met u. Zo’n combinatieoperatie gebeurt regelmatig onder algehele narcose, maar kan ook onder plaatselijke verdoving.

· We sluiten het wondje met dunne hechtdraad. Die verwijderen we een week later in het medisch centrum, als u terugkomt voor controle.

Nazorg en herstel

U verlaat het medisch centrum kort na de ingreep. Als het nodig is, dan geven we een recept mee voor pijnstillers, maar paracetamol is meestal voldoende.

Om eventuele zwelling zoveel als mogelijk te voorkomen, raden we aan om direct na de ingreep een koelbril te dragen. Onze verpleegkundige legt uit hoe u deze gebruikt. Ondanks dat zullen uw bovenoogleden de eerste dagen wat gezwollen en blauw zijn. Dat verdwijnt na een paar dagen.

Na één tot twee weken zijn de oogleden genezen. En na ongeveer drie dagen kunt u alweer werken.

Risico's en complicaties

Elke ingreep, hoe klein ook, heeft risico´s. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nabloeding of infectie. Bij een correctie van het bovenooglid kunnen er ook andere complicaties optreden. Daarbij kunt u denken aan asymmetrie (het linker- en rechterbovenooglid zijn niet precies gelijk) of aan wonddehiscentie (wondranden die niet mooi op elkaar aansluiten).

Wat kost een bovenooglidcorrectie?

U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.