logo-bh

Maak een afspraak:

020 - 30 500 30

Borstlift

Door het ouder worden, een zwangerschap of gewichtsverlies kunnen de borsten gaan hangen. De tepel zit lager dan normaal en het bovenste deel van de borst is niet meer gevuld. Een borstlift biedt dan uitkomst. De borst en tepel worden naar boven verplaatst en het is mogelijk om het bovenste deel van de borst extra te vullen.

Vóór de ingreep

Tijdens het intakegesprek bespreken we uw vraag, de mogelijke oplossingen, de eventuele risico´s en het eindresultaat dat u mag verwachten. We gaan in op uw algemene gezondheidstoestand en u krijgt uitleg over de borstlift.

Tijdens de intake komen ook roken en het gewicht aan de orde. Roken belemmert een goede wondgenezing. Daarom adviseren we om minimaal zes weken voor de ingreep met roken te stoppen.

Bij overgewicht raden we aan om af te vallen, omdat dit het eindresultaat verbetert. Bovendien is de wondgenezing beter bij een gezond gewicht.

We bespreken ook welke van de drie operatietechnieken het beste bij u past. De keuze hangt af van de grootte en vorm van uw borsten én van uw wensen.

1. De Benelli of roundblock techniek. Hierbij heeft u alleen een litteken rond de tepel.

2. De vertical scar techniek. Hierbij loopt het litteken rondom de tepel en vanaf het onderste deel van de tepel verticaal naar de borstplooi.

3. De Wise techniek. U heeft dan hetzelfde litteken als bij de vertical scar techniek, aangevuld met een horizontaal litteken in de borstplooi. Er onstaat hierbij een ankervormig litteken.

Daarnaast bespreken we het toevoegen van een prothese, om de vorm van uw borst nog verder te verbeteren.

Hoe gaat een borstlift?

· U krijgt een algehele narcose.

· We verplaatsen de tepel en het klierweefsel naar boven en we verwijderen de overtollige huid.

· Als u dat wilt, dan plaatsen we een prothese.

· Vaak passen we de vorm van de tepelhof ook iets aan, zodat hij goed bij de nieuwe borst past.

· We sluiten de wonden met oplosbare hechtingen. Die hoeft u dus niet later te laten verwijderen.

· Over de wondjes komen hechtpleisters en een verband. Daarna krijgt u een bh aan.

Nazorg en herstel

U mag het medisch centrum een dag na de operatie verlaten. Zorg ervoor dat er iemand met u mee reist. Bij een Benelli borstlift mag u dezelfde dag naar huis.

Uw borsten voelen de eerste dagen pijnlijk en gespannen aan. Dat is normaal, net als eventuele blauwe plekken. Indien nodig krijgt u een recept mee voor pijnstillers, maar meestal is paracetamol voldoende.

Het gevoel in de tepels kan veranderen. Ze kunnen minder gevoelig óf juist extra gevoelig zijn. Dat is normaal en meestal herstelt het na een paar maanden.

We raden aan om de eerste zes weken dag en nacht een sport-bh te dragen.

Na één of twee weken kunt u meestal de normale werkzaamheden weer doen, tenzij u lichamelijk zwaar werk hebt.

Het eindresultaat is na een paar maanden goed zichtbaar: uw borsten voelen steviger aan en als er een prothese is geplaatst, dan is het bovenste deel van de borst voller. De littekens trekken in de loop der tijd steeds verder bij. Na ruim een jaar is het definitieve resultaat zichtbaar.

Risico's en complicaties

Elke ingreep kent risico´s. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nabloeding of infectie. Bij een borstverkleining is er een kleine kans op andere complicaties, zoals

· seroom (ophoping van vocht bij het litteken)

· asymmetrie (de linker- en rechterborst zijn niet precies gelijk)

· tepelnecrose (afsterven van de tepel door onvoldoende doorbloeding)

· vetnecrose (het afsterven van vetweefsel)

· wonddehiscentie (de wondranden sluiten niet mooi op elkaar aan)

· onvrede over de littekens

· verandering van gevoel in de tepel of de huid

Bij het plaatsen van een prothese zijn er ook andere complicaties mogelijk. Die leest u op de pagina over borstvergroting[PN1] .

Tijdens de intake bespreken we uw vragen en de mogelijke twijfels. We raden u aan om de chirurgische bijsluiter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie te lezen. Daarna kunt u de voors en tegens tegen elkaar af te wegen en een weloverwogen besluit nemen.

Wat kost een borstlift?

U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.

De verzekering vergoedt geen cosmetische ingrepen zoals een borstlift.