logo-bh

Maak een afspraak:

020 - 30 500 30

Littekencorrectie

Een litteken ontstaat door beschadiging van de huid, bijvoorbeeld na een operatie of ongeval. Sommige littekens genezen mooi, andere worden dik (hypertroof) of ze breiden uit tot buiten de grenzen van de oorspronkelijke wond en vormen ‘wild vlees’ (keloïd). Dat laatste zien we veel bij mensen met een donkere huid of juist bij mensen met een rossige huis. Ook kan het zijn dat de huid ‘trekt, bijvoorbeeld bij brandwonden. Het corrigeren van littekens kan cosmetisch zijn (omdat u het litteken niet mooi vindt), maar ook functioneel (als u door het trekken van het litteken niet goed kunt bewegen).

Vóór de ingreep

Tijdens het intakegesprek bespreken we uw vraag, de mogelijke oplossingen, de eventuele risico´s en het eindresultaat dat u mag verwachten. We gaan in op uw algemene gezondheidstoestand en u krijgt uitleg over de ingreep.

Ieder litteken is anders, dus elke behandeling is maatwerk. Bij de intake leggen we uit welke behandeling bij uw situatie past.

We maken voor-foto’s, zodat u achteraf het verschil duidelijk kunt zien.

Hoe gaat een littekencorrectie?

• U krijgt meestal een plaatselijke verdoving, maar u kunt ook kiezen voor een algehele narcose.
• We passen het litteken zodanig aan, dat het er mooier uitziet en minder problemen oplevert. Soms doen we dat in combinatie met andere behandelingen, zoals injecties, laserbehandeling of microdermabrasie.
• We sluiten de wond met hechtingen. Afhankelijk van de situatie zijn die wel of niet oplosbaar.
• We bedekken de wond met een verband.

Nazorg en herstel

U verlaat het medisch centrum kort na de ingreep.

Zo nodig krijg u een recept mee voor pijnstillers, maar meestal is paracetamol voldoende.

Als we niet-oplosbare hechtingen hebben gebruikt, dan verwijderen we die na één tot twee weken.

Het duurt ongeveer een jaar voor u het eindresultaat ziet. In de loop van de tijd verandert het litteken. In het begin is het nog wat rood en verdikt. Dat trekt vanzelf weg. Om de genezing te bevorderen, raden we u aan om uit de zon te blijven of een goede zonbescherming te gebruiken. Daarnaast kunt het litteken dagelijks masseren, om de doorbloeding te stimuleren, eventueel met littekencrème.

Risico's en complicaties

Elke ingreep kent risico´s. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nabloeding of infectie. Bij een littekencorrectie kunnen ook andere complicaties optreden, zoals
• wonddehiscentie (de wondranden sluiten niet mooi op elkaar aan)
• het terugkeren van de klachten, zoals een hypertroof litteken (een verdikt litteken) of een litteken dat zich uitbreidt buiten de grenzen van de oorspronkelijke wond (keloïd)

Wat kost een littekencorrectie?

U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.