logo-bh

Maak een afspraak:

020 - 30 500 30

Liposuctie

Heeft u te veel vet op bepaalde plaatsen van uw lichaam, dat maar niet verdwijnt door afvallen of sport? Bespreek dan de mogelijkheid van liposuctie eens. Bij liposuctie zuigen we het teveel aan vet weg, zodat de contouren van uw lichaam verbeteren.

Vóór de ingreep

Tijdens het intakegesprek bespreken we uw vraag, de mogelijke oplossingen, de eventuele risico´s en het eindresultaat dat u mag verwachten. We gaan in op uw algemene gezondheidstoestand en u krijgt uitleg over de ingreep.

Als u kiest voor deze ingreep, dan is het belangrijk dat uw huid voldoende elastisch is. Als dat niet zo is, dan gaat de huid na de ingreep ‘hangen’. Tijdens de intake onderzoeken we daarom de elasticiteit van uw huid en zo nodig bespreken we andere opties om uw probleem op te lossen.

Ook bepalen we welke zones van uw lichaam in aanmerking komen voor liposuctie. Het gaat dan bijvoorbeeld om de nek, de buik, de heupen, de rug of flank, de knieën en/of de binnenkant van de bovenbenen.

Hoe gaat een liposuctie?

• We tekenen het operatiegebied af.
• U krijgt een plaatselijke- of algehele narcose, afhankelijk van de locaties en de omvang van de ingreep.
• Via kleine sneetjes in de huid brengen we een zuigbuisje (canule) in.
• We spuiten een vloeistof in, die ervoor zorgt dat de vetcellen makkelijker af te zuigen zijn. Dit vermindert ook het bloedverlies.
• Daarna zuigen we het teveel aan vet via de canule af.
• We sluiten de wondjes met oplosbare hechtingen. Die hoeft u dus niet later te laten verwijderen.
• Over de wondjes komen hechtpleisters. U krijgt compressiekleding aan die het behandelde gebied bedekt. Dat is strakke kleding (bijvoorbeeld een hemdje of een broek), die het operatiegebied stevig ondersteunt en in vorm houdt.

Nazorg en herstel

Na een lokale verdoving mag u het medisch centrum ongeveer één uur na de ingreep verlaten. Bij een algehele narcose is dat ongeveer vier uur. 24 uur na de ingreep kunt u weer douchen.

Indien nodig krijgt u een recept mee voor pijnstillers, maar meestal is paracetamol voldoende. De eerste dagen kan er nog wat vocht of bloed uit de wondjes lekken. Dat is normaal, net als zwelling, blauwe plekken en een strak gevoel. Dit trekt binnen een aantal weken tot maanden weg. Na minimaal zes maanden is het eindresultaat te zien.

We raden aan om de eerste vier tot zes weken dag en nacht de compressiekleding te dragen, zodat de huid weer mooi op de onderlaag komt te liggen.

Drie tot vier dagen na een plaatselijke verdoving kunt u meestal de normale werkzaamheden weer doen, tenzij u lichamelijk zwaar werk hebt. Bij een narcose (en een groter operatiegebied) is dat ongeveer een week. Is het operatiegebied erg groot, dan raden we tien tot veertien dagen rust aan.

Risico's en complicaties

Elke ingreep kent risico´s. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nabloeding of infectie. Bij een liposuctie is de kans op overige complicaties erg klein. Heel soms zien we hematoom (bloeduitstorting), seroom (vochtophoping), zwelling of een ander gevoel of onregelmatigheden in de huid. Het kan zijn dat er na het bereiken van het eindresultaat een aanvullende liposuctie nodig is.

Wat kost liposuctie?

U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.