logo-bh

Maak een afspraak:

020 - 30 500 30

Verwijderen van een moedervlek

De gemiddelde mens heeft zo’n 25 moedervlekken. Elk vlekje bestaat uit een opeenhoping van goedaardige pigmentcellen. Sommige kunnen zé groot zijn, dat u er last van heeft. Ze gaan bijvoorbeeld open bij het scheren of u vindt ze ontsierend. Andere kunnen klachten geven. Ze bloeden, jeuken, veranderen van kleur of ze zijn pijnlijk. Allemaal redenen om ze te laten verwijderen en eventueel aanvullend onderzoek te doen.

Vóór de ingreep

Tijdens het intakegesprek bespreken we uw vraag, de mogelijke oplossingen, de eventuele risico´s en het eindresultaat dat u mag verwachten. We gaan in op uw algemene gezondheidstoestand en u krijgt uitleg over de ingreep.

We maken voor-foto’s, zodat u achteraf het verschil duidelijk kunt zien.

Hoe gaat het verwijderen van een moedervlek ?

• U krijgt een plaatselijke verdoving.
• We verwijderen de moedervlek en we maken de snede zó, dat het litteken zo min mogelijk opvalt. Bij twijfel laten we de verwijderde moedervlek door de patholoog onderzoeken op kwaadaardigheid.
• We sluiten de wond met hechtingen. Afhankelijk van de situatie zijn die wel of niet oplosbaar.
• We bedekken de wond met een verband.

Nazorg en herstel

U verlaat het medisch centrum kort na de ingreep.

Zo nodig krijg u een recept mee voor pijnstillers, maar meestal is paracetamol voldoende.

Als we niet-oplosbare hechtingen hebben gebruikt, dan verwijderen we die na één tot twee weken.

Het duurt ongeveer anderhalf jaar voor u het eindresultaat ziet. In de loop van de tijd verandert het litteken. In het begin is het nog wat rood en verdikt, maar dat trekt vanzelf weg. Om de genezing te bevorderen, raden we u aan om uit de zon te blijven of een goede zonbescherming te gebruiken. Daarnaast kunt het litteken dagelijks masseren, om de doorbloeding te stimuleren.

Risico's en complicaties

Elke ingreep kent risico´s. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nabloeding of infectie. Bij het verwijderen van een moedervlek kunnen ook andere complicaties optreden, zoals
• wonddehiscentie (de wondranden sluiten niet mooi op elkaar aan)
• het terugkeren van de moedervlek

Wat kost het verwijderen van een moedervlek?

U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.