Maak een afspraak:
020 - 30 500 30
Borstverkleining
De borstverkleining (of mammareductie) is een operatie die we vaak uitvoeren. Bijvoorbeeld als uw borsten lichamelijke klachten geven, zoals pijn in de rug, nek of schouders. Daarnaast kan er ook sprake zijn van huidirritatie en smetplekken onder de borsten. Een andere reden voor een borstverkleining is als de grootte van uw borsten niet bij de rest van uw lichaam past of als u onzeker bent over uw volle boezem.
Vóór de ingreep
Tijdens het intakegesprek bespreken we uw vraag, de mogelijke oplossingen, de eventuele risico´s en het eindresultaat dat u mag verwachten. We gaan in op uw algemene gezondheidstoestand en u krijgt uitleg over de borstverkleining.
Tijdens de intake bespreken we welke van de twee operatietechnieken het beste bij u past. De keuze hangt af van de huidige grootte en vorm van uw borsten én van uw wensen.
1. De vertical scar techniek. Hierbij loopt het litteken rondom de tepel en vanaf het onderste deel van de tepel verticaal naar de borstplooi.
2. De Wise techniek. U heeft dan hetzelfde litteken als bij de vertical scar techniek, aangevuld met een horizontaal litteken in de borstplooi. Er ontstaat dan een ankervormig litteken.
Hoe gaat een borstverkleining?
· U krijgt een algehele narcose.
· Tijdens de narcose verwijderen we overtollig vet, huid en klierweefsel.
· Meestal passen we de vorm van de tepelhof ook iets aan, zodat hij goed bij de nieuwe borst past.
· We sluiten de wonden met oplosbare hechtingen. Die hoeft u dus niet later te laten verwijderen.
· Over de wondjes komen hechtpleisters en een verband. Daarna krijgt u een bh aan.
Nazorg en herstel
U mag het medisch centrum een dag na de operatie verlaten. Zorg ervoor dat er iemand met u mee reist.
Uw borsten voelen de eerste dagen pijnlijk en gespannen aan. Dat is normaal, net als eventuele blauwe plekken. Indien nodig krijgt u een recept mee voor pijnstillers, maar meestal is paracetamol voldoende.
Het gevoel in de tepels kan veranderen. Ze kunnen minder gevoelig óf juist extra gevoelig zijn. Dat is normaal en meestal herstelt het na een paar maanden.
We raden aan om de eerste zes weken dag en nacht een sport-bh te dragen.
Na één of twee weken kunt u meestal de normale werkzaamheden weer doen, tenzij u lichamelijk zwaar werk hebt.
Het eindresultaat is na een paar maanden goed zichtbaar: uw borsten zijn kleiner en voelen steviger aan. De littekens trekken in de loop der tijd steeds verder bij. Na ruim een jaar is het definitieve resultaat zichtbaar.
Risico's en complicaties
Elke ingreep kent risico´s. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nabloeding of infectie. Bij een borstverkleining is er een kleine kans op andere complicaties, zoals
· seroom (ophoping van vocht bij het litteken)
· asymmetrie (de linker- en rechterborst zijn niet precies gelijk)
· tepelnecrose (afsterven van de tepel door onvoldoende doorbloeding)
· vetnecrose (het afsterven van vetweefsel)
· wonddehiscentie (de wondranden sluiten niet mooi op elkaar aan)
· onvrede over de littekens
· verandering van gevoel in de tepel of de huid
Tijdens de intake bespreken we uw vragen en de mogelijke twijfels. We raden u aan om de chirurgische bijsluiter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie te lezen. Daarna kunt u de voors en tegens tegen elkaar af te wegen en een weloverwogen besluit nemen.
Wat kost een borstverkleining?
U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.
De operatie wordt soms (deels) door de verzekering vergoed. Dat is niet het geval als uw BMI (body mass index) hoger dan 30 is.