Maak een afspraak:
020 - 30 500 30
Lipofilling
Bij lipofilling gebruiken we eigen vetweefsel om het volume op andere plekken van uw lichaam te vergroten. Bijvoorbeeld in de billen, de borsten of in het gezicht. Daarbij maken we dus gebruik van lichaamseigen materiaal en niet van protheses. Het eindresultaat voelt en oogt natuurlijk.
Vóór de ingreep
Tijdens het intakegesprek bespreken we uw vraag, de mogelijke oplossingen, de eventuele risico´s en het eindresultaat dat u mag verwachten. We gaan in op uw algemene gezondheidstoestand en u krijgt uitleg over de ingreep.
Een deel van het vet dat we aanbrengen verdwijnt helaas uiteindelijk weer. Ongeveer 50-80% van het vet blijft zitten. Daarom zijn er soms meerdere behandelsessies nodig om het gewenste resultaat te behalen.
Lipofilling is niet bij iedereen mogelijk. U moet over voldoende vetweefsel beschikken. Dat onderzoeken we tijdens de intake. We kijken waar we het vet kunnen ‘oogsten’. Dat kan bijvoorbeeld vanuit de buik, de heupen of de bovenbenen. Als er onvoldoende mogelijkheden zijn om het gewenste resultaat met lipofilling te behalen, dan bespreken we eventuele andere opties.
Hoe gaat een lipofilling?
• Vóór de ingreep tekenen we het te behandelen gebied af.
• U krijgt een plaatselijke of algehele narcose, afhankelijk van het te behandelen gebied.
• We starten met een liposuctie. Het afgezogen vet behandelen we met een speciale methode, zodat alleen de vetcellen met de beste kwaliteit overblijven.
• Daarna spuiten we de vetcellen in op de locatie(s) waar u meer volume wilt.
• We sluiten de wondjes van de liposuctie met oplosbare hechtingen. Die hoeft u dus niet later te laten verwijderen.
• Over de wondjes komen hechtpleisters. U krijgt compressiekleding aan die het behandelde gebied bedekt. Dat is strakke kleding (bijvoorbeeld een hemdje of een broek), die het operatiegebied stevig ondersteunt en in vorm houdt.
Nazorg en herstel
Na een lokale verdoving mag u het medisch centrum ongeveer één uur na de ingreep verlaten. Bij een algehele narcose is dat vier uur. 24 uur na de ingreep kunt u weer douchen.
U krijgt indien nodig een recept mee voor pijnstillers, maar meestal is paracetamol voldoende. De eerste dagen kan er nog wat vocht of bloed uit de wondjes lekken. Dat is normaal, net als zwelling, blauwe plekken en een strak gevoel. Dit trekt binnen een aantal weken tot maanden weg. Na ongeveer drie maanden is het eindresultaat te zien. Het volledige herstel van een grote hoeveelheid lipofilling kan wel tot een jaar duren.
We raden aan om de eerste vier tot zes weken dag en nacht de compressiekleding te dragen, zodat de huid weer mooi op de onderlaag komt te liggen.
Drie tot vier dagen na een plaatselijke verdoving kunt u meestal de normale werkzaamheden weer doen, tenzij u lichamelijk zwaar werk hebt. Bij een narcose (en een groter operatiegebied) is dat meestal een week. Is het operatiegebied erg groot, dan raden we tien tot veertien dagen rust aan.
Risico's en complicaties
Elke ingreep kent risico´s. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nabloeding of infectie. Bij een lipofilling is de kans op overige complicaties erg klein, omdat we lichaamseigen weefsel gebruiken. Daarom is er geen risico op afstoting. Heel soms zien we hematoom (bloeduitstorting), seroom (vochtophoping), zwelling of een ander gevoel of onregelmatigheden in de huid. Het kan zijn dat er na het bereiken van het eindresultaat een aanvullende lipofilling nodig is.
Wat kost lipofilling?
U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.